Sairauksien tukiruokinta

Ruokinnan merkitys sairauden tukena

Monille koirille kehittyy elämänsä aikana kroonisia sairauksia, joiden hoitoon sisältyvät lääkkeet ja erikoisruokavalio. Yleisimmin nämä aineenvaihdunnalliset sairaudet ovat seurausta vääristä ruokintatottumuksista niin koirilla kuin kissoilla. Pitkäaikainen, puutteellinen tai liiallinen väärä ruokavalio kyseiselle yksilölle, aiheuttaa ajan myötä puutostiloja tai ylirasitusta maksalle, munuaisille, sydämelle tai muille elimille. Näiden elinten vajaatoiminnan kasvaessa, lemmikin terveys heikkenee ja joudutaan tilanteeseen, jossa ruokavalion muutos sekä mahdollinen lääkehoito on aloitettava.

Vastuullisen kasvattajan tehtävänä on saada myös uusi pennunomistaja ymmärtämään ruokinnan merkitys koiran terveydelle pitkällä aikavälillä, eikä pelkästään kasvuaikana, johon nykyään kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Aikuisen koiran terveydessä väärät ruokintatottumukset eivät välttämättä edes näy, mutta vanhempana ilmenevät sairaudet ovat yleisimmin seurausta jo vuosia jatkuneista puutostiloista tai elimistöä rasittavista ylimääristä.

Koiranruokien eri laadut

Koiranruokavalmistajia on nykypäivänä todella monia ja koiranruokia on laadultaan erilaisia; perusruoka (myydään marketeissa),  Premium- ja Super Premium-ruokaa (myydään erikoisliikkeissä) ja sairauden hoitoon tarkoitettua erikoisruokaa (myydään eläinlääkäreiden kautta). Laadullisesti ns. markettiruuat ovat täysin erilaisia kuin erikoisliikkeiden tai eläinlääkäriasemien ruuat, samoin hintaero on yleensä suuri. Tämä johtuu lähinnä raaka-aineista ja markettiruuat ovat yleisimmin kasvispohjaisia eli halvempia valmistaa. Markkinoinnista johtuen, kuluttaja ei normaalitilanteissa edes tiedä ruokkivansa koiraa ravinnolla, joka mahdollisesti altistaa koiran vanhemmalla iällä näille aineenvaihdunnallisille sairauksille, joskin tietämys on kovassa kasvussa.

Ruokien terveysvaikutteisuudet ovat kovaa vauhtia lisääntymässä. Laadukas, monipuolinen ja tasapainoinen ravinto, sisältää lisäksi myös ravintoaineita ennalta ehkäisyyn, ottaen huomioon lemmikin terveyden myös pitemmällä aikavälillä terveys-vaikutteisuutensa vuoksi. Tällaiset laatutuotteet ovatkin nopeimmin kasvava kulutuksen alue. Markkinoilla on jo olemassa korkealaatuisia terveysvaikutteisia ruokia, jotka ottavat huomioon lemmikkien terveyden myös pitkällä aikavälillä. Ne ovat laadullisesti niin korkealaatuisia, että niitä voidaan käyttää myös sairauksien tukihoidossa. Lähtökohtanamme onkin korkealaatuinen, terveyttä edistävä ruokinta pennusta vanhukseksi. Terveellinen ja puhdas ruokavalio, joka vahvistaa luonnollista vastustuskykyä, sekä auttaa soluja selviytymään sairauksista ja ikääntymisen tuomista muutoksista, vähentäen aineenvaihdunnallisten sairauksien muodostumista, ja myös tukee jo sairastuneiden lemmikkien hoitoa.

Käymmekin tässä artikkelissa läpi eri sairauksia, niiden syitä, sekä suosituksia mitä erikoisruokavaliota suositellaan ko. sairauden hoitoon ja miksi. Suosituksemme perustuu aineenvaihdunnan tarpeisiin ja sitä kautta ravinnon vaikutuksiin kyseisen sairauden hoidossa. Maahantuomamme tuotteet ovat erittäin korkealaatuisia ja monet niistä sopivat myös sairauksien tukihoitoon. Tuotteidemme korkea laatu näkyy terveytenä koko elämänajan. Korkealaatuinen, elinolosuhteisiin ja yksilöön sopeutettu ruokavalio pitää lemmikin terveenä, sairauksia välttäen.

Jos lemmikkisi on sairas, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin!

Ruoka-aineallergia ja ruoka-aine herkkyys

Koirien allergiset reaktiot ovat yleistyneet. Syinä ovat yleisimmin yksipuolinen ruokavalio, joka ei riitä tyydyttämään kaikkia koiran ravintotarpeita. Ajan myötä tämä ilmenee allergisena reaktiona eli keho reagoi, kun sen ei pitäisi, koska kehon vitamiini-/hivenainepitoisuudet ovat epätasapainossa ja täten kehon reaktiot kontrolloimattomia. Syytä miksi keho reagoi epänormaalisti ei tiedetä. Usein joudutaankin niin epätoivoiseen tilanteeseen koiran kärsimysten kanssa, että lähdetään hakemaan mitä tahansa loogiselta tuntuvaa syytä ja allergia diagnoosista on löydetty helpotus. Liian usein unohdetaan allergisen koiran hoidon mahdolliset seuraamukset. Ravintoskaalaa kavennetaan ja tätä kautta vähennetään koiran mahdollisuuksia oman kehonsa hoitoon. Elintärkeitä rakennusaineita jää mahdollisesti ravinnosta pois. (lue myös Allergian diagnoosi ja hoitomuodot -artikkelimme).

Suositus: Siirtyminen hyvin sulavaan ruokavalioon, jossa valkuaisen ja hiilihydraatin lähteitä rajoitettu. Samalla lisäravinteita, joilla varmistetaan mahdollisten  epätasapainojen poistaminen.

Ruokintasuositus: Golden Eagle Hypo-Allergenic sarja – Lohi & Peruna, Ankka & Peruna tai Lammas & Riisi.

                          

Munuaisten vajaatoiminta

Munuainen on pavunmuotoinen elin. Munuaisten miljoonat pienet verisuonet suodattavat verta, tämä suodos eritetään elimistöstä virtsana. Munuaisten pienuudesta huolimatta niillä on hyvin huomattava tehtävä elimistössä, ne huolehtivat sisäisen kemiamme tasapainossa pysymisestä. Lisäksi munuaiset toimivat umpieritysrauhasina. Munuaisten tehtäviin kuuluu:

  • Elimistölle haitallisten aineenvaihdunnan lopputuotteiden poisto
  • Vesi- ja elekrolyyttitasapainon säätely
  • Happo- emästasapainon säätely
  • Verenpaineen säätely
  • Punasolujen tuotannon säätely
  • D-vitamiinin aineenvaihdunnan säätely
  • Kalkki- ja fosforitasapainon säätely

Munuaisten toiminnan heikentyessä kuona-aineet ja ylimääräiset nesteet jäävät kehoon. Nämä kuona-aineet ovat suurina määrinä myrkyllisiä ja niiden kerääntyminen aiheuttaa erilaisia oireita joista yleisimpiä oireita ovat väsymys, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, ihon kutina, turvotukset kehon eri osissa sekä unettomuus. Uremia on munuaisten vajaatoiminnan vaihe, jossa elimistö ei enää pysty mukautumaan muutoksiin ilman aktiivista, korjaavaa hoitoa.

Suositus: Siirtyminen puhtaaseen, munuaisia mahdollisimman vähän rasittavaan ruokavalioon. Ravinnossa varsinkin fosforin määrän tulisi olla rajoitettu ja valkuaisen laadun erittäin korkealaatuista ja puhdasta. Vastaavasti ravinnon kokonaisenergia pitoisuutta lisättävä.

 Ruokintasuositus: Golden Eagle Hypo-Allergenic sarja – Lammas & Riisi tai Ankka & Peruna.

Paksusuolen tulehdus

Paksusuolen tulehdus johtuu yleisimmin kasvispitoisesta tai huonosti sulavasta sekä heikosti kuituja sisältävästä  ruokavaliosta. Ruokasula mätänee paksusuolessa ja aiheuttaa tulehduksen.

Suositus: Suoliston toiminnan tukemiseen suositellaan erittäin sulavaa , korkean kuitupitoisuuden omaavaa ruokavaliota, joka tasapainottaa suoliston toimintaa ja mikroflooraa, vähentäen oireita sekä edistää ja tukee paranemista sekä ravinteellista tasapainoa. Prebiootit ja maitohappobakteerit  ovat erittäin hyödyllisiä lisiä tukemaan suoliston hyvinvointia.

Ruokintasuositus: Golden Eagle Hypo-Allergenic sarjan kaikki reseptit tai Holistic -sarjasta Ankka & Kaurapuuro.

Haiman vajaatoiminta

Haiman vajaatoiminta tarkoittaa ruuan pilkkomiseen tarvittavien entsyymien liian vähäistä (vajaa) tuotantoa. Toisin sanoen, lemmikki ei saa pilkottua ravintoa elimistönsä käyttöön. Varsinkin rasvasta tulee ongelma, sillä suoliston ”pahat” bakteerit käyttävät tätä rasvaa ravintonaan ja suolistontoiminta heikkenee entisestään.

Suositus: Dieetin muutos erittäin sulavaan ravintoon, helpottamaan ruuan pilkkomista ja sulatusta. Maitohappobakteerit auttavat myös ravinnon pilkkomisessa sekä tukemaan suoliston hyvinvointia.

Ruokintasuositus: Golden Eagle Hypo-Allergenic sarjan reseptit tai Holistic- sarjan Lammas & Riisi sekä Holistic Ankka & Kaurapuuro.

Cushingin tauti

Cushingitauti on lisämunuaisen kuorikerroksen liikatoimintaa. Se on koirilla kohtalaisen yleinen sairaus. Häiriö, eli esimerkiksi kasvain, voi olla joko aivolisäkkeessä (85 – 90 % tapauksissa), joka valvoo ja säätelee lisämunuaisen toimintaa tai itse lisämunuaisen kuorikerroksessa saattaa olla muutos (10 – 15 % tapauksista). Lisämunuainen tuottaa kortisolia kuorikerroksen nk. zona retikulariksesta ja zona fascikulatasta. Tämän tuotannon tasoa säädellään aivolisäkkeestä tulevan kortikotropiinin avulla. Jos aivolisäkkeeseen kehittyy kortikotropiinia tuottava kasvain syntyy tästä liikatoimintaa  lisämunuaisen kuorikerroksessa. Kortikotropiinin tuotantoa säätelee lisäksi nk. releasing –hormoni. Sekä tämän releasing -hormonin taso että kortikotropiinin taso laskee normaalisti, jos kortisolia on verenkierrossa liikaa.

Suositus: Suosituksena ruokavalio jossa erittäin sulava valkuainen ja alhaisempi rasvapitoisuus.

Ruokintasuositus: Golden Eagle Hypo-Allergenic sarjan reseptit tai Holistic -sarjasta Ankka & Kaurapuuro, Lammas & Riisi tai Lohi & Kaurapuuro.

Vatsalaukun laajentuma

Toisilla koirilla vatsalaukun laajentuma saattaa johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin verenkierron estymisen vuoksi. Varsinkin heikkolaatuiset viljapohjaiset ruuat täyttävät vatsan ja heikon sulavuuden vuoksi turpoavat.

Suositus: Muutos hyvin sulavaan, korkean energiapitoisuuden omaavaan erittäin sulavaan ruokaan, joka helpottaa ravintoaineiden imeytymistä lemmikin käyttöön  ja antaa mahdollisuuden ruokkia pienempiä määriä kerrallaan liiallisen turpoamisen estämiseksi. Maitohappobakteerit lisäävät sulavuutta ja parantavat suoliston hyvinvointia.

Ruokintasuositus: Golden Eagle Holistic Power.

Ruoansulatuskanavan ongelmat

Oksentelu ja ripuli ovat yleisimmät näkyvät suolisto-oireet ja ne saattavat liittyä myös stressin vaikutuksiin sekä mahdolliseen haiman vajaatoimintaan (kts. kohta 2.). Oksentelu ja ripuli estävät ravintoaineiden ja veden imeytymisen aiheuttaen elimistön kuivumisen sekä ravintoaineiden puutostilojen muodostumisen.

Suositus: Siirtyminen erittäin hyvin sulavaan ravintoon. Varsinkin rasvan ja valkuaisen tulisi olla erittäin korkealaatuista, samoin hiilihydraattien erittäin sulavia. Lisänä laadukas kuitu sekä mahdollisesti prebiootti ja probiootti tasapainottamaan vatsan happojen toimintaa.

Ruokintasuositus: Golden Eagle Hypo-Allergenic -sarjan reseptit tai Holistic -sarjasta Ankka & Kaurapuuro tai Lammas & Riisi.

Toipilaiden hoito

Sairauksista tai leikkauksesta toipuva lemmikki tarvitsee erittäin ravintorikasta ruokaa kehonsa lisääntyneisiin rakennusaine vaatimuksiin. Usein sairastuneet, loukkaantuneet tai leikkauksesta toipuvat lemmikit eivät ole syöneet useaan vuorokauteen ja ovat täten mahdollisesti nälkiintyneitä ja vastustuskyky on alentunut. Syömättömyys yhdessä parantumisen lisäämien ravintovaatimusten myötä potilas tarvitsee enemmän ja tehokkaampia ruoka-aineita. Oikea ruokinta nopeuttaa haavojen ja murtumien parantumista ja vähentää tulehdusten mahdollisuutta.

Suositus: Siirtyminen hyvin sulavaan ravintorikkaaseen ja monipuoliseen  ruokavalioon, jossa on mahdollisimman paljon eri ravintoaineita kehon rakentamiseen sekä korkeat vitamiini ja hivenainepitoisuudet vastustuskyvyn tehokkaaseen toimintaan  Samalla mahdollisesti  lisäravinteita joilla varmistetaan mahdollisten  epätasapainojen poistuminen.

Ruokintasuositus: Golden Eagle Holistic Power.

Yleisesti sairaudet vaativat myös lääkehoitoa, eikä tukiruokinnan tarkoitus ole korvata lääkehoitoa!

Mahdolliset elimistön vajaatoiminnat kuitenkin asettavat erikoisvaatimuksia myös ravinnolle ja välttämällä haitallisia tai elimistöä rasittavia ravintoaineita, voidaan lemmikin tilaa tukea ja useissa tapauksissa jopa parantaa.

Kirjoittanut O. Wuorimaa