Hiivatulehdus- yleinen suolistotulehdus

Hiivatulehdus- yleinen suolistotulehdus

Yhä useammin kuulemme kuluttajilta koirien ongelmista, jotka on diagnosoitu johtuvan hiivasta. Yleisin ensireaktio on etsiä ruokaa, joka ei sisällä hiivaa. Ikävä kyllä näillä kahdella on hyvin vähän tekemistä toistensa kanssa. Luennoillani olen asiaa käsitellyt ja minua on pyydetty kirjoittamaan artikkeli, jossa tätä hiivatulehdusta käsittelisin. Jos luet tätä, olet ilmeisimmin tilanteessa, jossa et tiedä mitä lemmikkisi iho- tai korvaongelmien kanssa tekisit, eikä mikään hoito ei tunnu auttavan. Koiralla onkin nyt diagnosoitu allergia (yleisimmin myös varastopunkki tms.) tai ihotulehduksia tms. Syy on ehkä kuitenkin hiivatulehdus, mutta hoito ei kohdistu tähän, vaan sen sivuvaikutuksiin.

Erilaisia hoitomuotoja on, mutta hoidon onnistuminen vaatii aikaa ja ymmärrystä syistä mistä tämä johtuu. Suosittelen keskustelemaan tästä artikkelista eläinlääkärin kanssa ja yhdessä hakea hoitomuotoja. Artikkelin lopulla listaan omat hoitosuositukseni. Yleensä kaikissa aineenvaihduntaongelmissa lähdenkin liikkeelle ensin suoliston toiminnan ja sen tehokkuuden katsastamisesta; suurin osa yleisimmistä ongelmista löytyy sieltä. Jos suolisto ei toimi, koira ei saa ravintoaineita käytettäväkseen – keho oireilee ja mahdollisesti rappeutuu.

Hiivatulehduksen yleisimmät syyt

Yleisimmin hiivatulehduksen syynä ovat elimistössä yleisesti elävät hiivat. Malassezia pachydermatitis, jota normaalisti löytyy iholta ja korvista sekä Candida albicans, joka on osa normaalin suoliston mikroflooraa. Häiriö johtuu tämän viimeksi mainitun hiivan ylikasvusta, joka johtaa kemikaalien ja myrkkyjen pääsyyn aineenvaihduntaan aiheuttaen vastustuskyvyn romahtamisen. Tämä hiivatulehdus on oire suoliston toimintahäiriöstä, ei hiivasta ruuassa. Tämä väärin ymmärretty syy ajaa omistajan hakemaan ongelman ratkaisua aivan väärästä suunnasta ja tämän artikkelin tarkoitus on selvittää syitä mistä nämä ongelmat johtuvat sekä ymmärtämään suoliston tasapainon merkityksen terveydelle.

Jokainen koira (kuten ihminenkin) elää todellisuudessa mikro-organismien meressä (bakteerit, virukset, sienet yms.) Näitä mikro-organismeja on nielussa, suussa, nenässä, suolistossa, lähes joka paikassa; ne ovat eläviä osia kehoa. Erilaisia bakteereja on suolistossa satoja, samoin erityyppisiä hiivoja ja muita mikro-organismeja. Yleensä nämä mikro-organismit eivät aiheuta ongelmia, vaan ylläpitävät terveyttä yhteiselossa tasapainoisesti keskenään. Ongelmia tulee, kun tämä tasapaino järkkyy. Järkyttäjänä voi olla pelkkä stressi, joskin yhä yleisemmin syynä antibioottikuuri ja sen vaikutukset vastustuskykyyn. Vastustuskyvyn soluista yli 70 % sijaitsevat suolistossa!

Hiiva-ongelmien syy on Candida Albicans hiiva (joka todellisuudessa on sienien sukuinen eliö), joita löytyy nielusta, suusta, nenästä ja suolistosta, niin ihmisellä kuin koirallakin. Suolistossa ne ovat normaalin suolistoflooran osia. Ongelma ei ole itsessään tämä Candida Albican hiiva, vaan altistunut vastustuskyky, joka ei enää pysty kontrolloimaan tämän hiivatyypin kasvua. Hiivaa tarvitaan osana suoliston normaalia toimintaa, hiiva itse on osaltaan ravintoa hyville maitohappobakteereille, hiivan (sienen) ylikasvu on se, joka luo kuvatut moninaiset ongelmat.

Mitä suolistossa tapahtuu?

Normaalisti, syötyä ruokaa käsittelevät vatsalaukussa vatsahapot ja entsyymit. Nämä muokkaavat ja hajottavat ruokasulaa pilkkomalla, varsinkin proteiineja, sulavaan muotoon. Ruokasulan siirtyessä ohutsuoleen, haiman valmistamat ruoan-sulatusentsyymit jatkavat tätä pilkkomista ja imeytymistä kehon käyttöön näiden hyvien maitohappobakteerien avustuksella.

Suoliston se osa, josta ravintoaineet imeytyvät, on pääasiassa ohutsuoli ja sen seinämät ovat täynnä verisuonia. Seinämissä on pieniä koloja ja ravintoaineet imeytyvät täältä verenkiertoon. Suoliston mikro-organismiin kuuluu hiiva sekä ns hyviä ja pahoja bakteereita. Nämä elävät keskinäisessä tasapainossa. Kun tämä tasapaino järkkyy, hiiva valtaa lisää kasvualuetta näiltä hyviltä bakteereilta ja jollei näitä hyviä bakteereja saada tilalle, on lopputuloksena tämä niin kutsuttu hiivatulehdus, sillä nyt hiiva (eli sieni) tukkii ohutsuolen kolot, estäen ravinnon imeytymisen. Hiivojen ylikasvu vie elintilan maitohappobakteereilta ja hiiva taas elää syömällä koiralle tarkoitettua ravintoa. Tässä prosessissa alkaa vapautua kemikaaleja (myrkkyjä) ja mikrobeja, joita koira ei voi käyttää, mutta ne kuitenkin pääsevät imeytymään aineenvaihduntaan. Nämä voivat osaltaan aiheuttaa myös näitä mainittuja allergisia reaktioita, eri ihotulehduksia, kutinaa, korvatulehduksia ja yleisimmin näkyvänä korvien töhnän tuottamisina ja pahana hajuna. Vaikeutena on tämän ongelman toteaminen, sitä ei pystytä suoranaisesti testeillä toteamaan, sienen eläessä kehossa normaalistikin ja diagnoosit tehdään erilaisten oireiden mukaan, yleisimpänä tuomiona: koira on allerginen jollekin tai sillä on bakteeritulehdus.

Mitä koiran aineenvaihdunnassa tapahtuu hiivan ylikasvun jatkuessa?

Koiran ollessa stressaantuneena tai antibioottikuurin jälkeen, happotasapaino suolistossa muuttuu ja ns. hyvien bakteerien määrä vähenee. Tämä antaa hiivalle mahdollisuuden kasvaa yli normaalin ja tätä kutsutaan kuvaavalla nimellä: “systemaattinen hiivatulehdus”.

Oli syy hiivan ylikasvuun mikä tahansa, vaikutukset terveyteen ovat moninaiset. Hiivan ylikasvu vaikuttaa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Tutkimuksissa Candidan ylikasvua suolistossa on kuvattu ”Vuotava suolisto syndroomana”. Myrkyt ja allergeenit pääsevät tässä epänormaalissa tilassa ”vuotamaan” eli imeytymään kehoon, saaden aikaan erilaista kehon pahoinvointia. Oireen hoitoon määrätty antibioottikuuri ainoastaan lisää ongelmia, sillä antibiootti ei tapa tätä hiivaa (sientä), vaan ne hyvät bakteerit, (joiden pitäisi pitää hiivan kasvu kurissa). Antibioottikuuri lisää hiivan kasvua, joka heikentää vastustuskykyä entisestään.

Yleisimmät syyt happotasapainon muutoksiin - altistaen hiivatulehdukselle

Ravinteelliset syyt:

 • Ylenmääräiset antibioottikuurit – antibiootit tappavat bakteereja, myös näitä tärkeitä hyviä bakteereja, vähentäen ravinnon hyväksikäyttöä.
 • Heikkolaatuinen ravinto
 • Kasvispohjainen ravinto
 • Ei Probiootteja (maitohappobakteereja, yogurttia, piimää)
 • Ei Prebiootteja (mm juurisikuri)
 • Heikkolaatuiset hivenaineet (hivenaineita tarvitaan mm kehon sähköimpulsseissa)

Muita syitä:

 • Liialliset rokotukset
 • Yhdistelmärokotukset
 • Fyysinen stressi (raskaus, imetys, rokotukset, matkustus)
 • Henkinen stressi (geneettinen, ympäristö, henkinen paineenkesto)
 • Hermostuneisuus/levottomuus
 • Yliaktiivisuus
 • Läheisen menetys
 • Ympäristön muutos

Hiivatulehduksen oireita

Oireet ovat hyvin yleisluonteisia ja helpolla viittaavat allergisuuteen tai bakteeritulehdukseen. Näiden hoitomuodot ja tavat eivät edistä todellisen syyn eli hiivan ylikasvun rajoittamista suolistossa, vaan päinvastoin lisäävät sitä. Viimeisimmän tilaston mukaan antibioottien käyttö, joka tasaantui 2000-luvun alussa, on taas lähtenyt rajuun kasvuun. Antibiootteja tarvitaan, mutta niiden käyttöä tulee aina harkita. Maitohappobakteereja tulisi lisätä ravintoon aina antibioottikuurien yhteydessä. Suoliston toiminnan tukemiseen tarvitaan probiootteja sekä prebiootteja* varmistamaan suoliston tehokas toiminta.

*Prebiootti – Pre- ennen, estää mm. patogeenien kasvua ja luo kasvualustan hyville bakteereille, Probiootti – Pro – jälkeen/puolesta, lisää hyödyllisiä maitohappobakteereja.

Hiivatulehduksen hoito

Hoitona lähdemmekin liikkeelle suoliston toiminnan tasapainottamisesta. Emme lisää mitään kemikaaleja tai synteettisiä aineita, jotka voivat vain pahentaa tilannetta, vaan keskitymme täysin luonnollisiin aineisiin:

 1. Ruoan vaihto ruokaan, joka sisältää pre- ja probiootteja, Golden Eagle Holistic sarja, mm Kana, Lohi, Ankka, Senior tai Lammas, vaikeimmissa tapauksissa Golden Eagle Hypo-Allergenic Ankka & Peruna tai Lohi & Peruna (viljattomia)
 2. Suoliston puhdistus
 3. Dorwest Herbs Puunkuorijauhe 

 4. BioHealth™ prebiootti lisäravinne
 5. LactoHealth™ probiootti lisäravinne
 6. Vastustuskyvyn nosto ja kuonan puhdistus Dorwest Herbs Valkosipuli & Kreikanherne

Näillä luonnollisilla ravintoaineilla pyrimme palauttamaan suoliston normaalin mikroflooran ja samaan aikaan puhtailla ravintoaineilla ja luontaistuotteilla edistämme kehon ravinnon saantia, sekä kuonan puhdistusta kehosta. Hoitokuurin kesto vaihtelee suuresti riippuen hiivatulehduksen vaikutusten laajuudesta. Suoliston toiminnan tehostuminen näkyy jo muutamassa päivässä.

Jos iho on jo pahemmin rappeutunut, hoitoa joudutaan jatkamaan pidempään. Iho uusiutuu ~60 vuorokaudessa ja kuuria on syytä jatkaa koko tämä aika mahdollisten ravinteellisten epätasapainojen hoitamisessa loppuun asti.

Suosittelemme Golden Eagle-sarjan ruokia myös tämän ongelman hoitamiseen jo ennakkoon. Jokainen Golden Eagle-sarjan tuote sisältää hyväksyttyjä maitohappobakteereja päivittäiseen bakteerikannan ylläpitämiseen, päivästä toiseen. Näiden maitohappobakteerien edut ovat mittaamattomat, kuten ihmisten puolella kuulemme lähes päivittäin. Golden Eagle Pet Foods Co Ltd. on myös näissä asioissa edelläkävijä, probiotic-tuotetta on Eagle ruuissa käytetty jo vuodesta 1984.

Huomautuksena:

 • Golden Eagle Holistic-sarja EI sisällä hiivoja.
 • Golden Eagle -sarja sisältää suoliston hoidon lisäravinteet eikä lisiä yleensä enää tarvita, vaan nämä lisäravinteet ovat ylläpitomäärinä jo ruoassa mukana.

Toivottavasti tämä artikkeli auttaa lukijaa ymmärtämään koiran oireilua ja ehkä tästä löytyy apua. Tarkoituksena ei ole luoda hysteriaa ja saada lukija välittömästi päättelemään koiran oireilevan jostain artikkelin käsittelemästä hiivatulehduksesta, syitä voi olla muitakin. Tämän suoliston puhdistuksen voi aina tehdä myös oireettomalle koiralle, haittaa siitä ei ole. Korkealaatuinen ravinto, kuten Golden Eagle, ylläpitää ja tukee koiran terveyttä päivittäin monella eri tavalla, suosittelen kokeilemaan. Tämän ovat jo tuhannet koiranomistajat Suomessa todenneet. Eivät välttämättä tiedä miksi, koirat vain voivat paremmin. Hyvä niin.

On aina syytä keskustella eläinlääkärin kanssa koiran mahdollisista monista muista sairauksista. Aineenvaihdunta on monimutkainen biologinen prosessi ja sen häiriötekijöitä voi olla tuhansia.

Kirjoittanut: Olli Wuorimaa

P.S. Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää suoraan kirjoittajalle olli.wuorimaa@shetland.fi. Pyrin vastaamaan kaikkiin kyselyihin mahdollisimman nopeasti.