Epilepsia -voiko ruokinnalla vaikuttaa?

Mikä on epilepsia?

Koirien epilepsia on hankala ja vaikea tauti, johon ei ole parantavaa hoitoa. Epilepsia on pääosin perinnöllinen sairaus ja sitä esiintyy n. 5 %:lla koirista (ihmisillä n. 1 %) ja kaikki koirarodut ovat alttiita epilepsiaan johtavalle perimän muutokselle. Lääkkeillä voidaan pitää oireita osittain hallinnassa, joskin lääkkeillä on sivuvaikutuksia mm. lisääntynyttä syömistä, juomista ja virtsaamista.

Epilepsian oireisiin kuuluvat eriasteiset tajuttomuus- ja kouristuskohtaukset. Kohtaustyypit saattavat vaihdella muutaman sekunnin poissaolosta yhtämittaiseen henkeäsalpaavaan kouristukseen. Epilepsian varsinainen aiheuttaja on kuitenkin useimmiten tuntematon. Sen kehittymiseen vaikuttavat sekä ympäristötekijät että peritty alttius.

Epilepsian yleisyys koirilla on jäänyt osittain epäselväksi, mutta suomalaistutkijan Hannes Lohen avulla löydettiin ensimmäinen epilepsiageeni koirilta vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa. Tämän tutkimuksen löydökset johtivat geenitutkimuksen aloittamiseen Suomessa.

Monille koiranomistajille sairaus on tuttu. Epilepsia on nimittäin koirilla kymmenen kertaa yleisempää kuin ihmisillä.

Voidaanko epilepsiaan vaikuttaa ravinnolla?

Aineenvaihdunta perustuu ravintoaineiden käyttöön ja kulutukseen. Se miten aineenvaihdunta toimii, riippuu ravintoaineista, joita koira saa ruoastaan. Perinnöllisyyden lisäksi oireyhtymän kehittymistä edesauttavat elämäntapatekijät, jotka vaikuttavat sokeriaineenvaihduntaan, kuten vähäinen liikunta ja liiallinen energian saanti (ylipaino) sekä erilaiset synteettiset lisäaineet, kuten säilöntä-, maku- ja väriaineet.

On tärkeää, että koiran ruokavaliossa on rasvaa sopivasti ja se on laadultaan hyvää. Ravinnon tulisi sisältää seuraavat asiat:

  • Erittäin korkealaatuisia proteiininlähteitä (vain ihmisravinnoksi kelpaavat lähteet)
  • Korkealaatuista kanan -ja kalanrasvaa
  • Omega rasvahappoja (varsinkin DHA ja EPA rasvaisesta lohesta)
  • Korkeat hivenaine ja vitamiinimäärät (vaikutus aineenvaihdunnassa erittäin suuri)
  • Täysjyväviljoja (riisi, kaura, ohra)
  • Hedelmiä ja vihanneksia luonnollisina vitamiinen lähteinä (omena, porkkana, herne jne.)

Ravinnon ei tule sisältää mitään epämääräisiä proteiineja tai rasvanlähteitä sekä sen tulee olla lisäaineeton!

Rasvahapot

Rasvat muodostuvat rasvahapoista. On olemassa monia eri rasvahappoja, mutta niillä kaikilla on samantyyppinen rakenne. Koiran kehon toiminta perustuu rasvahappoihin ja koirat valmistavat rasvahapot saamastaan ravinnosta. Jos koirien saama ravinto sisältää vain muutamia raaka-ainelähteitä, tulos ei ole paras mahdollinen. Koira, joka saa laajan raaka-ainepohjan omaavaa ruokaa, on sillä paremmat rakennusaineet kehonsa ylläpitoon.

Omega -rasvahappoja on kahdenlaisia; omega -3 ja omega -6- rasvahappoja. Omega-6 rasvahappo on tulehdusta aiheuttava, kun taas omega-3 tulehdusta estävä rasvahappo, molempia tarvitaan.

Jos omega-3 rasvahappoja on soluissa enemmän kuin omega-6 rasvahappoja, on myös vähemmän tulehdus oireita, kuten kutinaa ja kipua. Vaikuttamalla tähän omega-6 ja omega-3 rasvahappojen tasapainoon solujen kalvoilla, saavutetaan tasapaino, joka vähentää tulehdusoireita. Tähän tasapainoon, kuten aikaisemmin mainittiin, vaikutetaan ravinnon kautta.

Omega-3 rasvahapot vaikuttavat myös turkin ulkonäköön. Mutta kokonaisuudessaan niiden suurin rooli on tulehduksen kontrolli, ei sen estäminen. Tulehdus on luonnollinen tapa hoitaa jokapäiväisiä ongelmia.

Muuttamalla kehon reagointia, voimme auttaa kutisevaa allergista koiraa. Auttamalla ihoa reagoimaan kontrolloidummin, voimme estää keskittymiä ja turkin menetystä allergisen reaktion aiheuttaman nuolemisen estämiseksi. Useimmissa todetuissa allergiatapauksissa, ei kysymyksessä edes ole allergia, vaan omega-3 ja omega-6 rasvahappojen puutos tai epätasapaino.

Omega-3 ja Omega-6 tasapaino

On kaksi tapaa saada oikea suhde aikaiseksi; joko suoraan koiran valmisruuasta tai lisäravinteilla. Lisäravinteiden ongelmana on omega-6:n määrä, sillä et tiedä mikä määrä omega-6:tta päivittäinen ravinto sisältää. Jollet tiedä tätä, et voi tietää mikä määrä omega-3:a tarvitaan saattamaan tasapaino kohdalleen. Liian vähän omega-3:a ei näy ongelmana, mutta ei myöskään tuo helpotusta kutiavaan koiraan.

On kuitenkin muistettava ravinnon muutoksen tai lisäravinteiden kautta haetun omega-3:n vaikutusten tulevan hitaasti. Jos koiralla on paha tulehdus, on syytä ensin käydä eläinlääkärillä hakemassa lääke tulehduksen pysäyttämiseen. Tasapainon saavuttaminen ihon soluihin asti voi kestää jopa 6-8 viikkoa. Lääkkeet eivät palauta tasapainoa ja jos tähän tasapainoon ei puututa, ongelma jatkuu lääkkeen vaikutusten lakattua.

Useimmissa tapauksissa jossa ongelmana on ollut koiran ihon kutina ja oireilu, syynä ei ole allergia vaan ravinnepuutos tai epätasapaino. Kun tasapaino on saatu kuntoon, oireilu häviää ja koira alkaa voimaan paremmin. Enää ei tarvita lääkkeitä tai erikoisruokavalioita, useimmissa tapauksissa Golden Eagle Holistic Health® – täysravinto riittää ylläpitämään rasvahappojen oikean suhteen.

Golden Eagle Holistic Health®- täysravintojen korkea vitamiini- ja mineraalipitoisuus yhdessä laajan raaka-aine pohjan kanssa pitää koiran ihon kunnossa.

Golden Eagle Holistic Health® -reseptit on kehitetty juurikin tukemaan koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Helsingin yliopiston epilepsiatutkimus vuonna 2023

Helsingin yliopiston DogRisk -tutkimusryhmä on juuri julkaissut epilepsia- tutkimustensa tuloksia. Tulokset osoittavat omega-3 rasvahappojen tärkeyden ravinnossa, ja erityisesti tämän tärkeydestä pentujen ruokinnassa. Tutkijat suosittelevatkin tästä syystä rasvaisen kalan ja/tai kalaöljyn lisäämistä pennun ruokavalioon tukemaan sen terveyttä.

Golden Eagle -ruokasarjoissa on kaikissa tämä otettu jo vuosia huomioon ja siksi ruoissamme on korkeat Omega 3- rasvahappopitoisuudet mm. penturuoissa. Tutkimusten perusteella Omega 3 -rasvahapot pienentävät merkittävästi koiranpentujen riskiä saada epileptisiä kohtauksia aikuisina. Oikeanlainen rasvakoostumus ruokavaliossa vähentää myös sydän- ja verisuonisairausten riskiä. 

Kirjoittanut O. Wuorimaa